Vítejte v článku přírodní lékárny „Éčka v krmivech“. Z příčin nemocí víme, že zdraví psů nejvíce zatěžuje nesprávná výživa (mrtvá strava) a také umělé vitamíny a éčka, která výrobci granulí, konzerv a kapsiček pro psy do těchto produktů přidávají. Éčka slouží ke zlepšení chuti, vůně, barvy a také ke konzervaci. Barevnější, voňavější, nebo více lesklé granule či křehčí pamlsek a konzerva plná vitamínů (umělých) jsou pro psy více atraktivní.
Obsah článku
- K čemu éčka slouží
- Co E-čísla znamenají?
- Éčka nemohou být nezdravá?
- Jde to i bez éček?
- Seznam éček a nemocí
- Éčka v krmivech pro psy
- Související články o zdraví psů
- Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?
1. K čemu éčka slouží
Definice Wikipedie: Přídatné látky (éčka) jsou chemické látky, které se přidávají do potravin kvůli vylepšení nebo zachování chuti a vzhledu (konec definice). Oproti normálním (přírodním) přísadám jako je sůl, pepř, olej nebo ocet nejsou potravinářská éčka přirozenou součástí našich pokrmů či potravin.
Éčka tedy slouží ke zlepšení chuti, vůně, barvy a také ke konzervaci. Barevnější limonáda. Krémovější omáčka. Křehčí sušenka. Nadýchanější houska. Smetanovější tvaroh. Jogurt, ve kterém zůstává každý kousek ovoce na svém místě. Potraviny a pokrmy mají být atraktivnější:
- Naše pokrmy mají vábivě vonět >> Aby byla radost se do nich zakousnout.
- Naše pokrmy mají báječně chutnat >> Aby byly s chutí (a hojně) konzumovány.
- Naše pokrmy mají být překrásně barevné >> Aby si i naše oči přišli na své.
- Laciné náhražky mají vypadat jako pravé >> aby nás nadchli skvělou cenou.
- Naše pokrmy mají dlouho vydržet >> Aby mohli dlouho stát v regále supermarketu.
Mezi nejčastěji užívaná éčka patří látky ze skupin: barvící látky, konzervační látky, ztužovala, regulátory kyselosti, chuťové posilovače, kluzné látky, lakovací látky (pro hladký vzhled) nebo například sladidla. Je ale další široká škála éček, která výrobcům pomáhá potraviny (a krmiva) efektivně vyrábět. Jedná se například o zahušťovadla, kypřící látky, stabilizátory, emulgátory, rozpouštědla, protihrudkující látky a mnoho dalších...
2. Co E-čísla znamenají?
E-číslo na etiketě výrobku znamená, že do potraviny byla přidána uměle vyrobená látka. Lidově řečeno éčko, spisovně přídatná látka a odborníci (výrobci éček a potravin) také používají vznešené slovo aditivum. Seznam éček má být uveden na obalu výrobku svým názvem, kódem (např.: E 330), nebo klasifikačním jménem (barvivo, chuťový posilovač, antioxidant apod.). Éčka mají být řazena sestupně v pořadí dle množství v jakém jsou v potravině obsažena.
Mnohá éčka mají více funkcí, a proto mohou být na potravině deklarována různě. Například kyselinu citrónovou můžeme na etiketě potraviny číst jednou jako kyselina citrónová, nebo jako regulátor kyselosti, anebo také jako antioxidant. Jindy na etiketě potraviny stojí jen E 330. Zatímco při deklaraci formou kódu (např.: E 330) můžeme zbystřit pozornost, tak při deklaraci „kyselina citrónová“ vkládáme v supermarketu výrobek (je přeci bez éčka) s klidným svědomím do košíku.
Poznámka: Záměr této deklarační variability můžeme jen tušit (pravděpodobně pomáhá prodejnosti výrobku).
3. Éčka nemohou být nezdravá?
Tato otázka je před schválením nového éčka (odborníky) pečlivě prověřována. Na pokusných zvířatech (zpravidla na krysách) je zjištěna denní dávka, která je odsouhlasena jako maximální tolerovaná. Dále je při schvalovacím procesu kalkulováno (odhadováno), kolik kterých potravin přibližně průměrný člověk (obvykle) denně sní.
Z těchto výpočtů (s přihlédnutím na možné častější pojídání jedné potraviny) je pro každou potravinu stanoven maximální přípustný obsah éčka. Ve schvalovacím dokumentu testovaného éčka je pak tato maximální tolerovaná denní dávka pro jednoho člověka (cca o 30 %) snížena. Tato denní dávka éčka je pak deklarována jako zdravotně nezávadná.
Poznámka: To ovšem neplatí u alergiků, pro které již malé množství éčka může být nebezpečné. Podle vyšetřování EU komise v roce 2006 byla ale denní akceptovatelná dávka éček u dětí, která konzumovala bonbony, sušenky a jiné sladkosti překročena až o 1.200 %.
Často v diskusích slýcháme, že éčka přece nemohou být nezdravá >> jinak by je do potravin nepřidávali. Možným nebezpečím je skutečnost, že v různých potravinových výrobcích, zhotovených z více ingrediencí může být více různých éček. Testy, jaký mají jejich kombinace vliv na zdraví se neprovádějí.
Další slabinou testů, při kterých jsou zkoumány účinky éček na lidský organismus je také fakt, že člověk je vystaven účinkům éček v potravě dlouhé roky, zatímco testy, jak působí éčka na organismus dlouhodobě se taktéž neprovádějí.
Jisté je že většina éček není vyrobena z přírodních substancí >> většina éček jsou syntetické (uměle vyrobené) látky (chemie), které organismus nezná. Přijaté nepřírodní látky extrémně zatěžují vnitřní orgány (zejména játra a ledviny), které se pokouší (na úkor svých dalších funkcí) je pracně odbourat. Pro neznámé látky však tělo nezná mechanismy jak se jich může zbavit. Hrozí kolaps a různé zdravotní problémy.
Vzhledem k razantnímu nárůstu civilizačních chorob u lidí, stejně tak u našich psů, jako jsou různé alergie, kožní problémy, kloubní potíže a především obávaná rakovina, na kterou v současné době umírají i zvířata, se právem můžeme domnívat, že moderní vylepšování optiky, vůně, chuti a prodlužování trvanlivosti potravin a krmiv pro psy má na jejich zdraví zásadní vliv.
4. Jde to i bez éček?
Většina průmyslově vyráběných potravin se bez éček neobejde. Polévky v sáčku by rychle zplesnivěly, limonády by měli vodovou barvu, margaríny a máslo by zežlukly, housky by rychleji ztvrdly, u salátových dresinků by se na dně usadily byliny a nahoře by plaval olej a například salámy (mastné výrobky) by rychle zazelenaly. Průmyslově vyráběné potraviny (pokrmy) by bez éček nevypadaly atraktivně a především by dlouho nevydržely (malá trvanlivost). To by se ale obchodníkům (a mnohým zákazníkům) nelíbilo.
Máme však docela bezpečnou možnost se éčkům z velké části vyhnout. Stačí si svá jídla či polévky vařit sami z čerstvých ingrediencí.
Dresink nebo tatarku si můžeme vyrobit doma a například ovocný jogurt bez éček získáme přidáním čerstvého ovoce (nebo domácí marmelády) do přírodního bílého jogurtu.
Ostatně domácí pokrm můžeme uvařit na pár dní dopředu a uchovat jej v ledničce. Osvědčenou možností (jak se vyhnout éčkům) je také konzervace svých doma uvařených jídel nebo doma vyrobených potravin zmražením nebo zavařením.
Novým trendem (na základě zvyšující se poptávky spotřebitelů) jsou výrobky bez éček. Proto někteří dodavatelé nebo výrobci potravin v oblasti BIO dnes začínají nabízet potraviny bez přídatných látek.
Informaci o absenci éček (nebo alespoň o absenci konzervačních látek) pak čteme na etiketách těchto výrobků.
Minimalizovat příjem éček u psů znamená prakticky stejná opatření jako u lidí. Stačí se vyhýbat hotovým krmivům. Nejméně škodlivých nepřírodních látek je logicky pouze v pokrmech, jejichž ingredience svým psům sami nakoupíme. Optimální je tedy syrová výživa (maso, vnitřnosti, kosti a zelenina) anebo strava doma vařená.
5. Seznam éček a nemocí
Přesnou tabulku v ČR schválených éček můžeme prohlížet na oficiálních stránkách Státního zdravotního ústavu. Bohužel zde ale najdeme jen kódové označení této látky, její název a klasifikaci. Například u E 330 se dozvíme, že je to kyselina citrónová a že má klasifikaci: „regulátor kyselosti“ anebo „antioxidant“. Tyto oficiální informace o E 330 nám však neprozradí z čeho je éčko vyrobeno a jak může poškozovat zdraví.
Zajímavým, korektním (a především skutečně nezávislým) místem na internetu (v němčině) je informační server s tématem výživy a zdraví www.food-detektiv.de s příznačným názvem: Dr. Watson Der Food Detektiv (Doktor Watson - detektiv výživy) s nadtitulem: Chemie im Essen kann Ihre Gesundheit gefahrden (Chemie v jídle může poškodit vaše zdraví). Server je určen pro lidi, kteří chtějí vědět co jí.
Těžištěm stránek je databanka s aktuálním seznamem schválených éček, které se dávají do potravin s informacemi o zdravotních rizicích spojených s nadměrným příjmem konkrétního éčka. Strukturované informace u každého éčka popisují zdravotní rizika, kde a jak se v potravinářství používají a z čeho je každé konkrétní éčko průmyslově vyrobeno. Druhý seznam umožňuje porovnat nemoc se seznamem éček, které se vznikem této nemoci pravděpodobně souvisejí.
Dále server, který provozuje žurnalista a spisovatel pan Dr. Hans-Ullrich Grimm ve spolupráci s nezávislým institutem analýzy životního prostředí profesora doktora Jägera z Tübingenu www.institutdrjaeger.de a s nezávislou laboratoří potravin analytického institutu pana profesora Bostela ze Stuttgartu www.bostel.de přináší témata o potravinách a zdraví v podobě knih, článků a reportáží.
6. Éčka v krmivech pro psy
Stránky detektiva výživy (www.food-detektiv.de) sice nejsou zaměřeny přímo na zdraví psů, ale můžeme zde načerpat srozumitelné informace o chemických látkách (éčkách), které se dávají do potravin, stejně tak jako do většiny krmiv pro psy, do pamlsků a také do psích doplňků výživy.
Zatímco přídatné látky (éčka) přidané do potravin je výrobce povinen na etiketě svého potravinového výrobku deklarovat, tak u krmiv pro psy (stejně jako u krmiv pro hospodářská zvířata) zákonná norma deklaraci přidaných E – preparátů zakazuje (éčková lobby).
Poznámka: Napsat na pytel granulí jaká obsahuje éčka zákon přímo nepřikazuje.
Nejčastěji se do termicky extrudovaných granulí a konzerv pro psy přidávají éčka z kategorií: barviva, ochucovadla, vůně a především konzervanty. Většina dodavatelů mouček z kterých se granule v extrudéru spékají pak navíc (aby se moučky u výrobců granulí dobře smíchaly) používá éčka protihrudkující a kluzná.
7. Související články o zdraví psů
- Příčiny nemocí psů
- Jak uzdravit psa změnou výživy
- BARF – syrová strava psů
- Jídelníček syrové stravy BARF pro psy
- Částečný Barf - maso a granule
- Změna krmiva u psa – jak na to
- Rozdíly mezi granulemi pro psy
- První granule pro psy bez umělých vitamínů
- Rozdíl mezi vitamíny
8. Pomohl Vám článek & Chcete nás podpořit?
Pokud jsme informacemi v tomto článku přispěli k nastartování změn vedoucích k upevnění zdraví Vašeho psa, pak se splnil záměr našeho poslání, kterým je šíření informací o přirozeném zdraví psů. Chcete-li naše aktivity podpořit, řekněte o článku lidem, kteří řeší zdravotní problém svého psa (sdílejte). Zde je adresa článku: https://www.baron.cz/clanky-o-zdravi-psu/ecka-v-krmivech-psu/, kterou můžete svým známým poslat. Podpořit naše aktivity můžete také nákupem u Barona.
Dopřejte sobě a svému psovi doplněk stravy z fermentovaného ovoce a zažijte prasílu přírody.
Autor článku: Jaroslav Langer – Zakladatel přírodní lékárny Baron.cz. Zveřejněno: 25. 10. 2024.